Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

ΕΘΝΙΚΌΣ ΖΩΓΡΆΦΟΣ

 ΕΘΝΙΚΌΣ ΖΩΓΡΆΦΟΣ

 Ωραίος τίτλος! δεν υπάρχει νομίζω.

ΕΘΝΙΚΌΣ ΠΟΙΗΤΉΣ. Άλλος μεγάλος τίτλος. Ο Καρούζος έχει συμπεριληφθεί σ αυτούς;


ΕΘΝΙΚΌΣ ΣΥΓΓΡΑΦΈΑΣ, επίσης θρυλική προσφώνηση. Τιμητική. Μερικοί δε θα πάρουν ποτέ αυτούς τους τίτλους. Ας πούμε ο Ηλίας Πετρόπουλος κι εγώ. 


 Φαίνεται πως η μαμά πατρίς δε μας θεωρεί άξια τέκνα της- δεν ξέρω ποιος είναι ο τελευταίος που πήρε κάποιον από τους παραπάνω τίτλους, εν ζωή. Ο Καρούζος νομίζω πως δεν είναι εθνικός ποιητής, σαν τον Ρίτσο, τον Σεφέρη και τον Ελύτη...επίσης πάρα πολλοί άλλοι. [Επίσης δεν γνωρίζω τι συμβαίνει επ αυτού σε άλλα κράτη.]Το Εθνικός, βέβαια, μου θυμίζει ιδιοκτησία-κάτι που ανήκει κάπου και απ αυτή την άποψη δε μ αρέσει, είναι υπερφίαλο, εγωιστικό,  έξω από την ανθρώπινη λογική. Κανένας δεν ανήκει σε κανέναν! αυτή είναι η παγκόσμια πραγματικότητα.

2 σχόλια:

  1. Χμμ δεν θα διαφωνήσω στην προσέγγισή σου. Ο όρος "εθνικός" δεν μου είναι συμπαθής για μια σειρά λόγους. Η Τέχνη δεν έχει σύνορα, δεν έχει ιδιοκτησία. Είναι πανανθρώπινο έπος και ανήκει σε κάθε άνθρωπο, λεύτερη και περήφανη.
    Καλησπέρα Κώστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΣΕ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΆΝΕ ΑΥΤΆ

  Φίλε κόφτην καραμέλα σου και πούλησε τη στους άλλους σε μένα δεν περνάνε αυτά εγώ ξέρω πως απέτυχα παταγωδώς και δε με σώνει κανένας αγωγό...