Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΙΟΥς ΕΝΔΙΑΦΈΡΕΙ Η ΤΈΧΝΗ



Στην πραγματικότητα μόνο τους δημιουργούς κι αυτούς που ασχολούνται γύρω απ αυτήν για να οικονομήσουν. Από τους άλλους, τον πολύ κόσμο, ουσιαστικά ελάχιστους, μετρημένους στα δάχτυλα. Και η ζωγραφική ιδιαίτερα αυτή και η λογοτεχνία βρίσκονται σε τρομακτικά χαμηλό επίπεδο όσον αφορά τη στατιστική κι ας μιλήσω για τα Εξάρχεια όπου ζω τα τελευταία είκοσι χρόνια. Διατηρώ το εργαστήρι ανοιχτό, ο κόσμος που περνά έχει άμεση αντίληψη τι γίνεται, βλέπει τα έργα και τον ζωγράφο να εργάζεται ζωντανά, για να μην πω live και χάσω τον ειρμό της σκέψης μου, κι έτσι η επαφή μπορεί να είναι απόλυτα άμεση. Απ ότι έχω υπολογίσει περίπου 2% δείχνουν ενδιαφέρον! κι αυτοί ποικίλλουν όσον αφορά την κοινωνική τους τάξη. Και τα επαγγέλματα τους. Για ποια τέχνη να ενδιαφέρεται ο Μπάμπης ο ταξιτζής; ο Μανώλης ο χασάπης, ο ψιλικατζής, ο δικηγόρος, αυτοί οι δικηγόροι και οι γιατροί είναι οι πιο α-κουλτουρωτοι άνθρωποι! ο Γιάννης ο σεκιουριτάς, και η μανικιουρίστα, ο καφετζής που μου είπε πως έχει ν ανοίξει βιβλίο πενήντα! χρόνια, οπότε καταλαβαίνετε για ποιο ανώτερο βιοτικό μιλάμε, για ποιο μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων σε μια, υποτίθεται από τις πιο κουλτουριάρικες συνοικίες της Αθήνας. Οι άνθρωποι, βέβαια, δεν ξέρουν, δεν γνωρίζουν, και πως να τους ενδιαφέρει κάτι για το οποίο έχουν πλήρη άγνοια; στις λογοτεχνικές βραδιές, συνήθως παρίστανται κάποιοι φίλοι του παρουσιαζόμενου και στις εκθέσεις ζωγραφικές το ίδιο και το ίδιο κοινό, που χρόνια τώρα συναντάς σ αυτούς τους χώρους και ιδιαίτερα στις ομαδικές όπου οι παρουσιαζόμενοι ζωγράφοι και ζωγράφες, αλληλολιβανίζονται μεταξύ τους! μιλάω τώρα για το πλήθος των εκδηλώσεων και όχι για κάποιες λίγες που έχουν την τύχη και το χρήμα να διαφημίζονται μέσω του τύπου, της τηλεόρασης και του διαδικτύου κι ακόμα ένα ατού το όνομα του γκλαμουρίστα καλλιτέχνη, του ευνοούμενου από το κοινό. Χειρότεροι ακόμη είναι οι πολιτικοί που έχω συναντήσει εδώ γύρω. Αμόρφωτοι, ακαλλιέργητοι, άμουσοι, υπερφίαλοι, ξερόλες. Έτσι, λοιπόν, απομένουν μόνο οι φοιτητές, η νεολαία γενικότερα, που όμως και αυτοί μη νομίζετε πως έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Στα ίδια επίπεδα κινούνται άιντε ν ανέβουν δυο-τρεις ποσοστιαίες μονάδες, τα δε νεότερα παιδιά του Γυμνασίου-Λυκείου, άστα να πάνε! δε γνωρίζουν τίποτε για τις τέχνες και μιλάω για τις κάπως πιο προβεβλημένες, ζωγραφική και Λογοτεχνία και ίσως, μόνο η μουσική έχεις ένα μεγάλο κοινό-μιλώντας βέβαια για την λαϊκή μουσική. Με αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να συζητήσεις τίποτε περί τέχνης, περί ιδιαίτερης ιστορίας και πολιτικής, όχι πολιτικολογίας σ αυτή ο Έλληνας είναι εξπέρ, όπως και για τον σινεμά, καθόλου το θέατρο και αν τους πεις κάτι για Λυρική σκηνή μόνο έμετο δεν κάνουν!

3 σχόλια:

  1. Θα έλεγα, να το τολμήσω, ότι η προσέγγισή σου Κώστα, ισοπεδώνει και αδικεί. Και ίσως μειώνει και τον απλό κόσμο. Το βιβλίο, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή του απλού ανθρώπου του μόχθου. Το δείχνουν οι πωλήσεις, το ενδιαφέρον, η συμμετοχή στις ανοιχτές εκθέσεις. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό.
    Το ότι ο απλός κόσμος δεν γνωρίζει κλασική τέχνη σε αυτό ευθύνεται η παιδεία. Ποιος μίλησε για κλασική τέχνη; Ποια σχολεία την προάγουν; Ποια ΜΜΕ την αναδεικνύουν εκτός από τη Δημόσια τηλεόραση;
    Όλα φίλε έχουν την εξήγησή τους. Έχουν γίνει βήματα μεγάλα και χρειάζονται και ανοίγματα από τους ίδιους τους καλλιτέχνες σε αυτό.
    Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιες πωλήσεις ρε Τζον; εδώ όλοι οι εκδότες κλαίνε, κλείνουν [Λιβάνης]. Ποιες εικαστικές τέχνες; μόνο πέντε-έξι "επώνυμοι" κι αυτοί δεν πουλάνε πια. Δεν υπάρχει απλός κόσμος, υπάρχει ο κόσμος-απορώ που βλέπεις τα μεγάλα βήματα...Στη μουσική βλέπω κατά καιρούς ορισμένους νέους που είναι πράγματι καταπληκτικοί τραγουδιστές, πιανίστς, κλπ αλλά αυτοί δεν προβάλλονται, όπως και οι καλύτεροι εικαστικοί, όπως και οι καλύτεροι συγγραφείς που δεν εκδίδονται πια από κανέναν εκδότη και είναι υποχρεωμένοι να αυτοεκδίδονται ή να πληρώνουν τα βιβλία τους και έτσι πηγαίνουν αναφανδόν στο βυθό του πράγματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, αυτό που βλέπω είναι ότι το βιβλίο στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, ανέβηκε πολύ. Και φαίνεται και στα σημεία πώλησης και στις εκθέσεις με τη συμμετοχή του κόσμου. Ναι, εκδοτικές κλείνουν. Και μάλιστα μεγάλες. Υπάρχει συγκεντρωποίηση σε μερικούς επώνυμους οίκους σίγουρα, το βλέπουμε.
      Αλλά και μέσω you tube έχουν γίνει κινήσεις. Γενικά, δεν ξέρω ρε Κώστα, κάτι βλέπω και κινείται, τι να σου πω, δεν έχω και πλήρη εικόνα για το σύνολο.
      Στέλνω καλησπέρα.

      Διαγραφή

ΤΑ ΣΊΔΕΡΑ ΝΑ ΜΙΛΟΥΝ

    Να γράψω κάτι, βέβαια όχι αναγκαστικά αλλά ούτε επίτηδες. Τίποτε δεν με εκπλήσσει πια, τα περιμένω όλα, ακόμα κι αυτό ότι μεγάλωσα. Στην...