Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

ΖΩΉ ΑΣΉΜΑΝΤΗ, ΈΩς ΤΙΠΟΤΈΝΙΑ

 

Η ζωή είναι από ασήμαντη έως τιποτένια.
Κάποτε, για λίγο, καταντάει σημαντική. Ο Τζωρτζ Όργουελ επεσήμανε το γεγονός στην Επανάσταση των ζώων. Περισσότερο στο Dawn and out Paris and London. Είναι ένα βιβλίο σπάνιας αξίας, ένα προσωπικό ημερολόγιο, όπου περιγράφει τη ζωή των ανέργων και περιπλανώμενων αλητών στο Παρίσι και το Λονδίνο. Έζησε μαζί τους, άνεργος χωρίς δεκάρα, δούλεψε λαντζέρης σε εστιατόριο. Έτσι γνώρισε την παντελή ένδεια, την απόγνωση, την εξαθλίωση και τις άθλιες συνθήκες τις ανθρώπινης κατάστασης. Έφτασε στα όρια της απελπισίας, χωρίς ελπίδα, χωρίς σκοπό.
Είναι απόλυτα κατανοητό πως οι άνθρωποι αυτού του είδους και με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να κάνουν τον παραμικρότερο αγώνα για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους- είναι ζωντανοί νεκροί. Ο Όργουελ βλέπει παντού γύρω του πως να είσαι τίμιος δεν συμβιβάζεται με την επιβίωση. Το μόνο που μετράει, είναι η υποκρισία και η δουλοπρέπεια. Η ζωή μοιάζει σαν ένα αδιάκοπο πήγαινε έλα, χωρίς νόημα χωρίς σκοπό και κυλάει σε μια ατέλειωτη αγωνία και εγκατάλειψη, όπως λέει ο ίδιος.
Ο Όργουελ, αγανακτεί με την πολιτική και τα κόμματα, διαπιστώνοντας ότι διέπονται από ευτελή κίνητρα. Δυσπιστεί στις επαναστάσεις και στα διάφορα συνθήματα, που ρίχνονται με σκοπό να παραπλανήσουν τις μάζες και να επιφέρουν την σύγχιση και συσκότιση του νου και του πνεύματος, και που τελικά φαίνεται, ότι ωφελούν μόνο τους καιροσκόπους. Βέβαια, εδώ, δεν πρόκειται να κάνω κάποιο αφιέρωμα στον Όργουελ, αυτό θα χρειαζόταν τόμους, αλλά να υπενθυμίσω μερικά πράγματα που έκανε αυτός ο τόσο σημαντικός άνθρωπος και συγγραφέας του περασμένου αιώνα.
Η ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ, είναι ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία που επηρέασαν σημαντικά τη ζωή μου από παιδί. Το διάβασα και το ξαναδιάβασα, μελέτησα τον Όργουελ από παιδί έως μεγάλος. Η ζωή του είναι συνταρακτική, το πέρασμα του από εδώ άφησε ανεξίτηλα βήματα. Πήγε επαναστάτης στην Ισπανία-πόσοι θα το έκαναν αυτό;- τραυματίστηκε, σκότωσε τις πραγματικές αιτίες αυτού του άδικου κόσμου. Επέστρεψε στην Αγγλία και συνέχισε τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας και ολοκληρωτισμού. Είδε πολύ γρήγορα, ενορατικά, την καθίζηση του Σοβιετικού καθεστώτος-πόσοι το προέβλεπαν αυτό;- διέβλεψε με το 1984 την παγκοσμιοποίηση και τον Μεγάλο αδερφό, την σημερινή μας κατάσταση. Έγινε υπέρμαχος του Σοσιαλισμού, περισσότερο από αηδία για τον τρόπο που καταπιέζονταν η φτωχότερη τάξη της βιομηχανικής εργατιάς, έκλεψε, ζητιάνεψε στο δρόμο. Έσκισε τα πρώτα του γραπτά, κανείς εκδότης δεν δεχόταν να σπαταλήσει τα χρήματα του, επάνω του. Θα τελειώσω τούτη τη μικρή παρουσίαση με λόγια δικά του για την ΦΑΡΜΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ: Δεν θέλω να κάνω σχόλια για το έργο. Αν δεν μιλάει από μόνο του, τότε έχει αποτύχει.
Πόσοι συγγραφείς έχουν τέτοια άποψη και τέτοια ιδέα για το έργο τους;

 

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς ο μεγάλος αυτός συγγραφέας και πνευματικός άνθρωπος Κώστα μου έχει δύο πλευρές. Τη φωτεινή αλλά και τη σκοτεινή. Και η πρώτη είναι παγκόσμια και διαχρονικά γνωστή αν και την ίδια ευαισθησία κριτικής δεν έδειξε απέναντι στον καπιταλισμό.
    Στα ύστερά του χρόνια, και σε επήρεια της αντισοβιετικής του δράσης, κατήγγειλε με λίστα παρακαλώ μέλη του Αγγλικού εργατικού κόμματος στις αρχές του κράτους, δίκην λίστας Μακάρθυ. Στην ουσία δηλαδή "έδωσε" 135 πνευματικούς και άλλους ανθρώπους ως συνεργαζόμενους με το σοβιετικό καθεστώς. Ανάμεσά τους ο Τσάρλυ Τσάπλιν. όπως βλέπεις λοιπόν, το τέλος του ήταν το τέλος ενός καταδότη δυστυχώς που το προσωπικό του πάθος και υστερία του αφαίρεσαν το δικαίωμα της κριτικής και τον έκαναν ρουφιάνο ενός καθεστώτος που υποτίθεται ότι πολεμούσε.

    Την καλησπέρα μου φίλε και καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το γνωρίζω το γεγονός. Αυτά που σημείωσα είναι πολλά χρόνια πριν. Τον μελέτησα αρκετά σαν συγγραφέα και να ξέρεις ας πούμε τη ρήση: ο Χάντεγκερ ο μέγιστος των φιλοσόφων αλλά χείριστος των ανθρώπων. Φυσικά εμένα αυτό ποτέ δε μου άρεσε και δεν επικροτώ αυτές τις αντιθέσεις και παραξενεύομαι πως υπάρχουν. Να σαι καλά Τζον

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα Κώστα μου, σωστή η παρατήρησή σου.

      Διαγραφή

η Ιστορία δε μας δικαιώνει

Ο κόσμος δεν είναι τόσο κακός ή τόσο καλός, όσο φανταζόμαστε. Έκοψε λίγο το πολύ κρύο κι αν είχαμε περισσότερη αγάπη και περίσκεψη, αυτός ο ...